blije-vrouwAngst, wat is dat nou eigenlijk, is het iets fysieks, zit het in je hoofd?
Wat ik wel weet, is dat angst je hele dagelijks leven behoorlijk in de weg kan staan en je helemaal fysiek en mentaal kan blokkeren. Ook wordt vaak ervaren dat angst heel veel gedachten met zich mee brengt, negatieve gedachten.

Je komt snel in een vicieuze cirkel. Mensen geven raad en zeggen “laat toch los”, “waar maak je je druk om”, “het komt echt wel goed”. Maar ons verstand maakt overuren en wil een oplossing, een uitkomst. We willen ons niet voelen hoe we ons voelen. Waardoor we nog meer gaan denken, stress ervaren, slechter slapen en spanning in ons lichaam voelen. Hoe meer we het anders willen, hoe vaster het om ons heen draait.

Mijn eerste echte los laat moment was tijdens de bevalling van mijn zoon. Whooo wat was dat spannend, fysiek loslaten. Ik wilde geen ingrepen dus ik moest het zelf doen. Ik kende nauwelijks mijn lichaam, had altijd spanningen en fysieke klachten.
En dan moest ik nu een kindje dat veilig in mijn buik woonde, los gaan laten.  Past dat wel en doet dat niet enorm veel pijn???
En ergens werd er heel diep een oer vertrouwen aangemaakt; dit kan ik. Dus ging ik ervoor en werd het een bevalling zonder complicaties, gewoon thuis.

Daarna begint het echte leven, je bent ineens moeder die verantwoordelijk is voor een klein mensje. In de loop van de jaren kwam ik erachter dat loslaten niet iets is wat je moet of kunt doen. Het is er al. Alleen voeden we het verstand constant. We zijn een soort verslaafd aan het denken geworden.

Gelukkig veranderde mijn leven door een aantal inzichten en cursussen.

Om echt door je angst heen te gaan, om los te laten ga je terug naar je basis, naar het zijn, de rust, de stilte. Naar je ademhaling. Dus niets meer zoeken buiten jezelf.
Je ademhaling is er altijd, benut hem helemaal, diep naar je buik, doe dit een aantal keer en laat dan goed los en je lichaam ontspant zich vanzelf. Als je dit gedurende de dag meerdere malen doet, voel je dat je met jezelf bent, voel je dat er in de hectiek rust is. Door te ontspannen kunnen we loslaten van wat er ook speelt.

Er is maar één manier om dat te bereiken, je focussen op wat echt helpt dus starten met dieper ademen.

Door als maar te vechten en te worstelen met tegenslagen in het leven, zoeken naar iets buiten mij. De teleurstellingen die daarbij horen, vond ik deze simpele oplossing. Snel kwam er meer rust en balans, meer zelfvertrouwen, meer positieve gedachten en ging ik beter voor mezelf zorgen.
Zo creëerde ik allerlei mooie dingen in mijn leven die uitkwamen door los te laten en erop te vertrouwen….

Nu werk ik iedere week met 75 zwangere dames die ik begeleid om te leren los te laten zodat zij op een zachte vredige manier hun kindje naar de aarde kunnen laten komen. Zonder verkramping, zonder pijn, vol liefdevol vertrouwen ervaren zij een rustige mooie bevalling.